Hasznos információk a csatornázási munkák idejére


Gyalogos közlekedés a munkaterületen

A balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy a csatornázási munkákkal érintett területeken biztonságos távolságot tartsunk a munkaároktól, illetve fokozottan ügyeljünk arra is, hogy gyermekek az utcán csak felügyelet mellett tartózkodjanak.

A rendőrség ezen kívül arra figyelmeztet minden érintettet, hogy legyenek óvatosak, s illetéktelen személyeket ne engedjenek be a házba! Ha bármilyen gyanúsat észlelünk, jelentsük a rendőrségnek!

 

Egyeztetés a kivitelezőkkel

A csatorna építését végző vállalkozók a lakossági megkeresések, egyeztetések alkalmával kivitelezői igazolványt mutatnak fel.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a BKISZ csatorna beruházás kapcsán, az állapotfelméréshez és a házi bekötések egyeztetéséhez a műszaki munkatársaknak az ingatlanba NEM szükséges bejutniuk.

 

Állapotfelméréssel és helyszíni egyeztetéssel indul a csatornázás

A csatornázás előkészítéseként már az építést megelőzően fontos lépésekre kerül sor. A munkálatok indulása előtt az érintett szakaszokon a lakók postaládájukba kapják meg a kivitelezés fontos részleteit tartalmazó lakossági tájékoztató szórólapot. Emellett a későbbi esetleges viták elkerülése érdekében az ingatlanok és az utca videókamerás és fényképes állapotfelvételére is sor kerül. A felvételeket többnyire a közterületről készítik, de az ingatlan azon részeit is dokumentálják, amelyeket a kivitelezés közvetlenül vagy közvetve (kerítés, kapubejáró, ház homlokzata, kapu stb.) érinthet. A felvételeket a Mérnök és a kivitelező 2020. május 20-ig, a garanciális idő végéig tárolja. A kivitelező illetékes munkatársai ezzel párhuzamosan felkeresik az ingatlantulajdonosokat, hogy a háztartások rákötését biztosító házi bekötőcsatorna telken belüli helyéről egyeztessenek a tulajdonosokkal.

 

A kivitelezés ideje alatt

Az ingatlanra való bejutással kapcsolatban nem garantált, hogy a kivitelező az építési munka teljes ideje alatt biztosítani tudja a nap 24 órájában az ingatlanokról, ingatlanokra gépkocsival való ki- és beállás lehetőségét. Az utca a kivitelezési munkák ideje alatt munkaterületnek minősül, ahol az anyag ki- és beszállítása, illetve deponálása folyamatos, ez rövid időre akadályozhatja a gépkocsi forgalmat. Továbbá az adott ingatlan házi bekötésének építésekor is kisebb, lokális korlátozásokra lehet számítani. A kivitelező zonban mindent megtesz annak érdekében, hogy este az ingatlanja területére minden tulajdonos gépkocsival be tudjon állni, illetve reggel onnan ki tudjon hajtani, azonban felmerülhetnek olyan előre nem látható műszaki okok (vezetékszakadás, régészeti lelet vagy robbanószerkezet megtalálása, magasan lévő agresszív talajvízszint, közműkiváltások szükségessége stb.) amikor ez esetleg nem tartható.