A szennyvízcsatorna építés lépései


A szennyvízcsatorna építésének egyes lépéseit és annak időigényét a következő ábra foglalja össze:

  1. A csatornaépítést megelőzően kerül sor a lakosság kiértesítésére szórólap segítségével, melyből az adott utcára vonatkozóan a munkálatok legfontosabb részletei (kezdési és befejezési időpont, esetleges forgalmi változások stb.) tudhatók meg. Ezt követi az ingatlanok és az utca videókamerás és fényképes állapotfelvétele, erre a későbbi viták elkerülése miatt van szükség, hiszen így könnyedén megállapítható, hogy a kivitelezés ideje alatt történik-e bármilyen változás az ingatlan állagában. A kivitelező illetékes munkatársai – akik fényképes igazolvánnyal rendelkeznek – ezzel párhuzamosan felkeresik az ingatlantulajdonosokat, hogy a házi bekötőcsatorna helyéről egyeztessenek.
  2. Az előzetes állapotfelmérés és az ingatlantulajdonosokkal történő egyeztetés körülbelül egyhetes időszaka után a szükséges forgalomtereléseket kialakítják.
  3. Elkezdődnek a kivitelezési munkálatok a földben lévő közművek feltárásával, adott esetben kiváltásával.
  4. Ezt követi az utcai gerincvezeték és a házi bekötőcsatornák kiépítése, majd az útburkolat ideiglenes helyreállítása, mindez utcahossztól függően néhány héttől 1-2 hónapig tarthat.
  5. Ezután megszüntetik a forgalomtereléseket, illetve sor kerül a megépült csatorna minőségének ellenőrzésére.
  6. Amint ez megtörtént és a szakemberek mindent rendben találtak, megkezdődnek a végleges út- és egyéb helyreállítási munkák (melyek szintén forgalomkorlátozásokkal járhatnak).
  7. Az építési munkák lezárásaként megszűnnek a forgalomterelések is.