Több mint 7 km szennyvízcsatorna épül Újbudán


Négy utcában megkezdődött a kivitelezés.

Szennyvízcsatornázás indult Újbudán: elsőként a Minerva, a Bakator, Köbölkút és az Újházy utcákban épülnek az új vezetékek. A fejlesztés összesen közel 50 kerületi utcát érint, a munka várhatóan ez év végéig tart majd. A beruházás a főváros 16 kerületét érintő Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt részeként valósul meg, európai uniós forrásból.

Megérkeztek az első munkagépek Újbudára, a kerület eddig csatornázatlan területein ezzel megkezdődött a szennyvízvezetékek építése. A fejlesztésre a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében nyílik lehetőség, mely összesen 16 fővárosi kerületet (II., III., IV, X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXII., és XXIII.) érint. A 34 milliárd forintból megvalósuló környezetvédelmi óriásberuházás keretében két év alatt 240 km új csatorna épül, így közel 20 ezer család élete válik komfortosabbá.

A fejlesztés részeként Újbudán közel 50 utcában összesen 7 km szennyvízvezetéket fektetnek le 2014 végéig, emellett egy új szennyvízátemelő is épül. A kivitelezés április utolsó hetében, 4 utcában kezdődött el.

A szennyvízcsatorna építése az alábbi helyszíneken zajlik jelenleg:

Utca

Szakasz

Minerva utca

Kelenhegyi út – Minerva utca 14.

Bakator utca

Bakator u. 3. – Somlói út

Köbölkút utca

Köbölkút u. 23/a – Köbölkút u. 13.

Újházy utca

Petzvál József u. – Náday F. utca

 

Csatornaépítés előtt: állapotfelmérés, helyszíni egyeztetés

A vezetékek építését több fontos lépés előzi meg. A kivitelezés megkezdése előtt az érintett szakaszokon a postaládákba kerül a lakossági tájékoztató szórólap. Emellett sor kerül az ingatlanok és az utca videókamerás és fényképes állapotfelvételére, melyre az esetleges későbbi viták elkerülése miatt van szükség. A kivitelező illetékes munkatársai ezzel párhuzamosan felkeresik az ingatlantulajdonosokat, hogy a háztartások csatlakozását biztosító házi bekötőcsatorna helyéről egyeztessenek.

 

A csatornaépítés menete

A csatorna építése során az eddig ellátatlan utcákban a föld alá kerülnek a gerinc- és a házi bekötővezetékek. Ezért a kivitelezés természetes velejárója az útfelbontás, a munkához szükséges forgalomterelések. Az érintett utcákban rövid ideig szakaszonként részleges, vagy teljes lezárásokra kerülhet sor, emellett bizonyos utak esetében a tömegközlekedés rendjében is ideiglenes változásokra lehet majd számítani. A beruházás során kiemelt szempont, hogy a kivitelezés a lakók, illetve a közlekedők számára a lehető legkisebb kényelmetlenséggel járjon. Ha a csatorna elkészült, az érintett utak ideiglenes, majd végleges helyreállítása is megtörténik.