Szennyvízcsatornázás a XXII. kerületben: köszönjük türelmüket


Célegyenesben a szennyvízcsatornázás, a kivitelezés hamarosan az egész kerületben befejeződik

Budafok-Tétény területén új csatornát építünk. A szennyvízhálózat korszerűsítésének célja, hogy mindannyian modernebb, tisztább és egészségesebb környezetben élhessünk! Jobb lesz az életminőség nemcsak a XXII. kerületben, hanem egész Budapesten. Az építkezés szükségszerűen útfelbontásokkal és ideiglenes forgalomterelésekkel jár. A kivitelezés egyes szakaszokon ugyan műszaki okokból elhúzódhat, de hamarosan mindenhol befejeződik. Az átmeneti kényelmetlenségekért szíves megértésüket kérjük, türelmüket nagyon köszönjük!

 

A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) beruházás keretében Budafok-Tétényben összesen 50 kilométernyi új szennyvízhálózat építését fejezzük be a következő hetekben. A vezetékek 75%-a már a föld alá került és rövidesen elérjük a 100%-ot. Hamarosan elkészül tehát a kerület új, korszerű csatornahálózata.

 

Hatalmas munka kerületszerte: a Velencei-tavat is körbe lehetne keríteni az új csatornával

Alig 18 hónap alatt összesen 50 km új csatornát fektettünk le a kerületben, ami több, mintha körbeépítettük volna a Velencei-tavat. Ezalatt a kivitelezők közel félmillió köbméternyi földet termeltek ki, majd építettek vissza a talajba. Hatalmas munkáról van tehát szó, aminek sajnos szükségszerű és elkerülhetetlen velejárói az útfelbontások, az ideiglenes forgalomterelések és átmeneti korlátozások is. Ekkora munkánál a kivitelezés egyes szakaszokon műszaki okokból elhúzódhat, de mindenhol hamarosan befejeződik! A kerület lakóinak, autósainak megértését és türelmét a kivitelezők nevében is nagyon köszönjük!

 

Szigorú ellenőrzések a hosszan tartó minőségért

Az építési fázisok egymásra épülnek. A szennyvízcsatorna lefektetése után a burkolatot először még csak ideiglenesen állítják helyre a kivitelezők. Ezt követően a lefektetett vezetékeket szigorú műszaki ellenőrzésnek vetik alá a szakemberek: víztartási próbákat tartanak, és föld alatti kamerás vizsgálatokkal ellenőrzik a megépült csatorna minőségét. Ha a

vizsgálat bármi rendellenességet kimutat, a hibát a műszaki átadás-átvétel előtt ki kell javítania a vállalkozónak. Ha a minőségellenőrök mindent rendben találtak, csak utána következhet az útburkolat végleges helyreállítása. Az esetlegesen később jelentkező hibákat a vállalkozók garancia keretében javítják.

 

A végleges útburkolatot ideiglenes helyreállítás előzi meg

A környéken lakók és közlekedők érdekében már az ellenőrzésekés javítások idejére is ideiglenes burkolatot kapnak az utak, hogy a végleges helyreállításig is használni lehessen azokat. Ezzel az alapos, de időigényes munkával biztosítható a hosszú távú, üzembiztos működés a környéken élő családok kényelme, a későbbi csőtörések, szivárgások elkerülése érdekében.

 

Az EU csak a nyomvonalat helyreállítást támogatja

Az Európai Unió szigorú elszámolási szabályai a csatornázást követően csak az eredetileg meglévő útburkolat felbontott sávjának helyreállítására adnak lehetőséget. Jó hír, hogy Budafok-Tétény Önkormányzata saját költségvetéséből lehetővé tette, hogy sok utcában a csatornaberuházás nyomán teljes szélességben felújítsák a burkolatot.

 

Az átmeneti kényelmetlenségekért szíves megértésüket kérjük, türelmüket nagyon köszönjük!