Szennyvízcsatornázás a XVI. kerületben


Folytatódnak a rákötések

Összesen 16 kilométernyi korszerű szennyvízvezeték megépítése fejeződik be heteken belül a XVI. kerület érintett részein a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt részeként. Az összesen közel 700 családot érintő közműfejlesztés május végén zárul le, a munkálatok utolsó simításai zajlanak. Az elkészült új csatorna-hálózat műszaki vizsgálata egyes szakaszokon még folyamatban van, több utcában azonban már megindultak a rákötések is. Az európai uniós támogatással, a Fővárosi Önkormányzat beruházásában megvalósuló fejlesztés eredményeként 2015. május 31-ig minden szakaszon üzembehelyezik az új rendszert.

 

Néhány héten belül befejeződik az új, korszerű szennyvízcsatorna kiépítése a XVI. kerület eddig ellátatlan területein. Több szakaszon már üzemel is a rendszer, így számos érintett háztartás rá is csatlakozhat a szennyvízelvezetésre. A további utcákban a tervek szerint május végéig kerül sor a csatorna üzembehelyezésére, így idén nyár elején már az összes kerületi szakaszon elindulhatnak a rákötések.  

 

Hol köthetünk már rá a szennyvízcsatornára?

 

Több utcában is sor került már a kiépült szennyvízelvezetés műszaki átadására, így ezeken a szakaszokon – az üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művek engedélyének birtokában – az érintett ingatlanok ráköthetők a csatornára. Az alábbi szakaszok üzembehelyezése a közelmúltban megtörtént, az érintett ingatlanok tulajdonosai a Fővárosi Csatornázási Művek ügyfélszolgálatától – személyesen a 1087 Budapest, Kerepesi út 19. (bejárat az Asztalos S. u. felől) szám alatti ügyfélszolgálati irodában, illetve telefonon a 06/1 455-4306-os számon, vagy e-mailben az ugyfelszolgalat@fcsm.hu címen kaphatnak bővebb tájékoztatást a rákötéshez szükséges teendőkről.

 

Üzembehelyezett szakaszok a XVI. kerületben:

 

Vízgyűjtő terület A területhez tartozó utcák
XVI/11  
Bártfa u., Besztercebányai u., Gusztáv u., Máramarosi u., Pál u., Rákospalotai határút,
Rimaszombat u., Szilas-patak u., Szlovák út, Temető u.
 
XVI/12  
Rozsos u., Vágás u.
 
XVI/14  
Aradi u., Béla u., Csömöri út, Ferenc u., Kassai u., Nagyvárad u., Névtelen utca 5., Pozsonyi u., Rákosi út, Szent Imre u., Szent Korona u., Szilas-patak u., Temesvári u., Viola u., Vízgát u.
 
XVI/16  
Arany János u., Dióskáli u., Thaly Kálmán u.
 

Ne használjuk engedély nélkül az új csatornát!

 

A megépült szennyvízelvezető hálózatra legkorábban akkor lehet rákötni, ha a megépült csatornaszakaszok üzembehelyezése – a műszaki vizsgálata - megtörtént. Ezen időpontig az új rendszer nem üzemel, az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el, tehát egy idő után a csatorna telítődését, így akár elöntést is okozhat. A pangó szennyvíz nemcsak erős szaghatást, de a kórokozók terjedésével akár közegészségügyi károkat idézhet elő. A még nem működő rendszerből a szennyvizet ezért mindenképpen ki kell szippantani, amelynek költsége az érintett ingatlantulajdonosokat terhelheti. Az illegális rákötések emellett a kivitelezést is akadályozzák, hiszen az elkészült csatornaszakaszokból a munkaterületre folyhat a szennyvíz.

 

Mikor helyezik üzembe a további kerületi szakaszokat?

 

Az alábbiakban táblázatos formában olvasható, hogy az egyes vízgyűjtőterületek – és a hozzájuk tartozó utcaszakaszok – műszaki átadására a tervek szerint mikor kerül sor. Az érintett ingatlantulajdonsoknak érdemes rendszeresen figyelniük a beruházás weboldalát, hiszen itt folyamatos tájékoztatást olvashatnak a szakaszok üzembehelyezéséről a következő linken:

http://bpcsatornazas.hu/hu/bp/utemezes/hol_lehet_mar_rakotni_a_csatornara

Ezen felül a kerületi médiumokban is folyamatos a tájékoztatás a beruházás előrehaladásáról.

 

A fennmaradó szennyvízcsatorna-szakaszok tervezett átadása:

 

Vízgyűjtő terület A területhez tartozó utcák A terület tervezett üzembehelyezése
XVI/13   2015. május 31-ig
Aranyfa u., Béla u., Csömöri út, Kassai u., Nagyvárad u., Pozsonyi u., Rákosi út, Szent Imre u., Szent Korona u., Temesvári u., Újarad u.
 
XVI/15 Budapesti út, Csömöri út, Hársfavirág u., Névtelen u., Rákosi út, Szent Imre u., Szent Korona u. 2015. május 31-ig
XVI/17 Forrásmajor dülőút, Gárda u., Íjász utca, Lakó u., Nebántsvirág u., Nyílhegy u., Prodám u., Szilágyi Mihály u., Újszász u., Zselic u. 2015. május 31-ig
XVI/18 Hrsz.: 118692/5, 11894/41, 118693/1, 118692/12, Bény u., Csücsök u., Somkút u., Szakoly u. 2015. május 31-ig
XVI/19 Cukornád köz, Cukornád u., Décsi József u., Lóca u., Simongát köz, Simongát u., Tátraszirt sor 2015. május 31-ig
XVI/20 Léva u., Májusfa u., Veres Péter u., Nyílhegy u., Zselic u. 2015. május 31-ig