Szennyvízcsatornázás a X. kerületben


Megépült az új szennyvízcsatorna: elindulhatnak a rákötések!

Befejeződtek a szennyvízberuházáshoz kapcsolódó munkálatok a X. kerület eddig csatornázatlan részein. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében, európai uniós támogatással megépített másfél kilométernyi csatornát az összes érintett szakaszon üzembehelyezték, így a háztartások megkezdhetik a rákötést a korszerű rendszerre.

 

A szennyvízcsatornázás eredményeként Kőbányán 13 utca lakosainak nyílik meg a lehetősége, hogy rákössön a fejlesztés során kiépített korszerű szennyvízhálózatra. Az utcai gerincvezetékhez a háztartások a házi bekötőcsatornán keresztül tudnak csatlakozni, de az ingatlant és a bekötőcsatornát összekötő házi szennyvízhálózat megterveztetése, engedélyeztetése és kiépítése már az érintett ingatlantulajdonosok feladata.

 

Mely utcákban lehet rákötni az új csatornára?

 

Az új, korszerű szennyvízrendszer műszaki átadása minden szakaszon befejeződött, így – az üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művek engedélyének birtokában – az érintett háztartások megkezdhetik a rákötést a kiépült csatornára. Az ingatlanok tulajdonosai a Fővárosi Csatornázási Művek ügyfélszolgálatától – személyesen a 1087 Budapest, Kerepesi út 19. (bejárat az Asztalos S. u. felől) szám alatti ügyfélszolgálati irodában, illetve telefonon a 06/1 455-4306-os számon, vagy e-mailben az ugyfelszolgalat@fcsm.hu címen kaphatnak bővebb tájékoztatást a rákötéshez szükséges teendőkről. Az alábbiakban tételesen olvasható, hogy mely utcaszakaszok érintettek a beruházásban:

 

A szennyvízberuházás által érintett utcák:

Szakaszhatárok:

Ónodi u.

Ónodi u. 11. - Kőrösi Cs. S. u.

Tárna u.

Porcelán u. - Gránátos u.

Kiskert u.

Újház u. - Kiskert utca 10.

Kiskert u.

Újház u. - Kiskert utca 4.

Szentimrey u.

Szentimrey u. 11. előtt

Névtelen utca

Korall u. - Névtelen u. 42434/9 hrsz.

Ökrös köz

Serpenyő u. - Ökrös köz 1.

Serpenyő köz

Serpenyő köz 9. - Serpenyő u.

Serpenyő utca

Ökrös u. - Ökrös köz

Diósgyőri utca

Diósgyőri u. 7. - 11/a

Kada utca

Kada utca 38. - 42.

Petrőczy utca

Petrőczy utca 49/b - Petrőczy utca 55.

Pogány

Pesti Gábor u. - Pogány u. 4b

Pogány

Pesti Gábor u. - Pogány u. 14/b

Rákász

Rákász u. 18. - 26.

 

A rákötés egy szigorúan szabályozott folyamat, melynek lépéseiről az alábbiakban olvashatunk részletes tájékoztatást.

 

A tervezéstől a csatlakozásig

 

A házi rákötéshez elsőként egy megfelelő végzettséggel és mérnökkamarai tagsággal rendelkező szakemberrel meg kell terveztetni a telken belüli szennyvízhálózatot.

 

A terveket kizárólag tervezői jogosultsággal rendelkező – a tervezői névjegyzékben szereplő (http://mmk.hu/kereses/tagok), vízimérnök tervezési (VZ-T), épületgépész-tervezői (G-T), illetve településrendezési víziközmű tervezési (TV-T) – jogosultsággal rendelkező szakember készítheti el. Az elkészült terveket ellenőrzésre és jóváhagyásra be kell nyújtani a csatornahálózat üzemeltetője, az FCSM részére.

 

Az FCSM megvizsgálja a házi hálózat kiépítésére beadott terveket. Ha a benyújtott dokumentáció minden előírásnak megfelel, akkor állítja ki az FCSM az érintett lakosok részére a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁST, illetve postázza az érintett lakosoknak a közszolgáltatási szerződéstervezetét is, a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁS kézhezvételével kiépíthetjük házi hálózatunkat.

 

Ha a telken belüli munkák elkészültek, akkor a HASZNÁLATBAVÉTELI HOZZÁJÁRULÁS-KÉRELEM kitöltésével lehet megkérni az FCSM hozzájárulását a házi csatorna használatbavételéhez. Ennek feltétele, hogy az érintett ingatlantulajdonos aláírja a KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉST, amelyet a kérelem beadásáig el kell küldenie az FCSM részére.

 

A beruházásról további információ és tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken áll rendelkezésre:

Projekthonlap: www.bpcsatornazas.hu

Információs e-mail cím: info@bpcsatornazas.hu

Zöld szám: 06-80-205-412