Szennyvízcsatorna épül Kőbányán


Több mint másfél kilométernyi korszerű szennyvízcsatorna épül Kőbánya eddig ellátatlan részein európai uniós forrásból.

Az összesen 19 utcát érintő közműfejlesztés a tervek szerint 2014 őszére fejeződik be. A beruházás a főváros 16 kerületét érintő Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt részeként valósul meg.

Gőzerővel zajlik a szennyvízcsatornázás Kőbánya eddig ellátatlan területein. 2014 őszére összesen több mint másfél kilométernyi új vezeték épül 19 kerületi utcában. Jelenleg 5 szakaszon zajlanak munkálatok, a vezetékek négyötöde már elkészült.

A fejlesztésre a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében nyílik lehetőség, mely összesen 16 fővárosi kerületet (II., III., IV, X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXII., és XXIII.) érint. A 34 milliárd forintból megvalósuló környezetvédelmi óriásberuházás keretében két év alatt 240 km új csatorna épül, így közel 20 ezer budapesti család élete válik komfortosabbá.

 

Csatornázás lépésről-lépésre

A beruházás keretében lefektetik az utcai gerincvezetékeket, emellett a telekhatáron belül - gravitációs bekötés esetén - egy méterig kerül kiépítésre a házi bekötőcsatorna. Ezen keresztül lehet majd – a teljes rendszer üzembe helyezését követően – rákötni az ingatlant a megépülő szennyvízhálózatra. A kivitelezés természetes velejárója az útfelbontás, a munkához szükséges forgalomterelések. Az érintett utcákban rövid ideig szakaszonként részleges, vagy teljes lezárásokra kerülhet sor, emellett bizonyos utak esetében a tömegközlekedés rendjében is ideiglenes változásokra lehet majd számítani. A beruházás során kiemelt szempont, hogy a kivitelezés a lakók, illetve a közlekedők számára a lehető legkisebb kényelmetlenséggel járjon. A csatorna megépítését követően az érintett utak helyreállítása is megtörténik. Az adott terület műszaki átadás-átvétele után csatlakozhatnak az új és korszerű hálózathoz az érintett kőbányai háztartások. A rákötés menetéről a projekt honlapja nyújt részletes tájékoztatást.