Soroksáron is indulnak a rákötések!


Mérföldkövéhez ért a 2013 szeptemberében indult fővárosi szennyvízcsatornázás: már több mint 120 kilométernyi vezeték épült meg az összesen 16 kerületet és Budaörsöt érintő nagyszabású beruházás keretében. A tömeges lakossági rákötések is elindulhatnak, a XVIII. kerület után Soroksáron is üzembehelyezték az első jelentősebb szakaszt. 2015 nyaráig összesen 240 kilométernyi új hálózat épül meg a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében, mely 42 ezer fővárosi lakos életkörülményeit teszi tisztábbá, egészségesebbé, komfortosabbá. A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat beruházásában, több mint 34 milliárd forintból, európai uniós támogatással valósul meg.

Óriásberuházás oldja meg Budapest eddig ellátatlan területeinek szennyvízproblémáját. Az európai uniós támogatással megvalósuló BKISZ projekt összesen 16 budapesti kerületet (II., III., IV, X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXII., XXIII.) és Budaörsöt érinti. A tavaly szeptemberben indult fejlesztés keretében már 120 kilométernyi új szennyvízcsatorna épült ki. 2015 nyaráig pedig további 120 kilométer vezetékkel bővül a fővárosi csatornahálózat. A projekt most fontos mérföldkövéhez ért: a már átadott szakaszokra az érintett háztartások még idén ősszel megkezdhetik a rácsatlakozást.

 

Soroksáron is indulnak a tömeges rákötések

 

A fejlesztés keretében kiépült új szennyvízcsatornára szeptemberben a XVIII. kerületben indultak el a tömeges rákötések. Ezt követi Soroksár, ahol már szintén üzembehelyezték a hálózat egy jelentősebb szakaszát, így több utcában megkezdhetik a háztartások a rácsatlakozást. A XXIII. kerületben tavaly novemberben indult a kivitelezés, az összesen kiépülő több mint tíz kilométernyi vezeték több mint fele már megépült. A beruházás keretében több mint 600 kerületi család szennyvízproblémája oldódik meg. Hamarosan a további érintett kerületekben is megkezdhetik az érintett háztartások a korszerű szennyvízelvezetés használatbavételét.

 

Budapest szennyvize többé nem terheli a Duna vizét

 

A BKISZ beruházás keretében a lakosság ellátását biztosító csatornahálózat kiépítése mellett a fővárosi szennyvízrendszer fontos elemei is megvalósulnak. A fővárosban már csak egyetlen kerület csatornahálózata nem csatlakozik valamelyik szennyvíztisztító telephez. Budafok-Tétény szennyvize ezidáig a dél-budai kiömlőkön keresztül, megfelelő tisztítás nélkül került a folyóba. A BKISZ beruházás fontos eleme a dél-budai főművi rendszer teljes körű kiépítése: a XXII. kerület szennyvize a fejlesztés eredményeként a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre jut majd, így nem károsítja többé a Duna vizét.