Óriásberuházás oldja meg a főváros szennyvízproblémáját


A BKISZ (Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése) projekt keretében 16 fővárosi kerületben két év alatt összesen 240 kilométer szennyvízcsatorna épül.

A beruházás indulása óta a teljes mennyiség negyede, mintegy 60 kilométernyi korszerű csatorna került lefektetésre. Az uniós fejlesztésnek köszönhetően közel 20 ezer budapesti család élete válik komfortosabbá.

A 34 milliárdos környezetvédelmi beruházás célja, hogy Budapest minél nagyobb része minél hamarabb rácsatlakozhasson a korszerű budapesti csatornahálózatra és a keletkező szennyvizek káros anyagoktól megtisztítva kerüljenek vissza a természet körforgásába. Az átfogó fejlesztés összesen 16 fővárosi kerületet (II., III., IV, X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXII., XXIII.) érint.

A kivitelezés a XVIII. kerületben, Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén tavaly szeptemberben kezdődött, ahol a legtöbb, összesen 90 kilométer csatorna épül. Hat fővárosi kerületben (IV., XIII., XIV., XV., XIX. XX.) már elkészült a korszerű csatornahálózat, a munkálatok a II., III., X., XI., XII., XVI., XVII., és a XXIII. kerületben is elindultak. A beruházás keretében hamarosan a XXII. kerületben is megkezdődik a vezetékek fektetése.

A szennyvíz elvezetése és korszerű kezelése összességében zöldebb, tisztább, élhetőbb lakókörnyezetet teremt. A fejlesztés fontos előrelépést jelent a főváros fejlődésében, amelyből nemcsak az érintett kerületek, hanem Budapest minden lakója profitálni fog.