Megéri rákötni az új szennyvízcsatornára! Tisztább környezet, jobb életminőség, értékesebb ingatlanok.


Továbbra is javában folyik Pestszentlőrinc-Pestszentimre jelenlegi legnagyobb beruházása, a szennyvízcsatornázás. A kivitelezés kiváló ütemben zajlik, összesen 66 kilométernyi új vezeték épült már ki. Az intenzív munka közepette azonban érdemes egy kis figyelmet szentelni a fejlesztés céljának: nevezetesen, hogy 7200 háztartás élhet hamarosan a korszerű szennyvízelvezető rendszer nyújtotta kényelmes megoldással. Az ingatlanok rákötésével ugyan még egy rövid ideig várni kell – Pestszentlőrincen várhatóan ősztől, Pestszentimrén év végétől indulhatnak el szakaszosan a rákötések - hasznos lehet azonban addig is sorra venni, hogy milyen előnyei vannak az új hálózathoz való csatlakozásnak.

Tisztább és modernebb környezet

 

Az eddig ellátatlan kerületi háztartások évtizedes szennyvízproblémáját oldja meg a most épülő új csatornarendszer. A korszerű szennyvízelvezetés számos vitathatatlan előnnyel jár, az érintett tulajdonosoknak mindenképpen megéri csatlakoztatni ingatlanukat a kiépülő hálózathoz. A szennyvízcsatornázás egyik legfontosabb eredménye, hogy tisztább, higiénikusabb lesz a környezetünk. A csatornázatlan háztartások elszivárgó szennyvize a talaj, a talajvíz mellett az élővizeket is károsítja, sőt, egészségünket is veszélyeztetheti. A fejlesztés során kiépülő új, korszerű csatornahálózatnak köszönhetően a szennyvíz többé nem károsítja a talajt, talajvizet, hanem a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre jut, ahonnan megfelelően megtisztítva kerül a Dunába. A szennyvíz elvezetése és megfelelő tisztítása összességében zöldebb, tisztább, élhetőbb lakókörnyezetet teremt az egész kerület számára.

 

Nincs többé szippantás!

 

A csatornázatlan háztartások gyakori „vendége” a szippantós autó, melyet időről-időre ki kell hívni a házi szennyvíztároló ürítése miatt. Ez a kényszerű megoldás visszatérő kényelmetlenséget jelent az érintett ingatlantulajdonosok számára. A szennyvízcsatornára való rácsatlakozáskor ez a probléma teljesen meg fog szűnni, a továbbiakban nem lesz más dolgunk, mint élni a korszerű és kényelmes megoldással.

 

Értékesebb ingatlanok

 

A jelenleg zajló szennyvízcsatornázás nagyon kedvező feltételekkel valósul meg: a XVIII. kerületi önkormányzat átvállalta a közműfejlesztésért fizetendő 40 ezer forintos ingatlantulajdonosi hozzájárulást. Így kizárólag a házi hálózat kiépítését kell a lakóknak egyedileg megoldania. Ezért cserében viszont az ingatlan komfortosabb lesz, és – bár jelenleg nehéz ingatlanpiaci becsléseket tenni – legalább a beruházás és a rákötés összértékével megnőhet az ingatlan értéke.

 

A fentiek alapján levonhatjuk a következtetést, hogy mindenképpen érdemes az új szennyvízcsatornára rákötni, hiszen számos előnye van az érintett ingatlantulajdonosok és a kerület egésze számára is. A szennyvízcsatornázás magasabb komfortszintet, felértékelődő ingatlanokat, és egyúttal Pestszentlőrinc-Pestszentimre modernizációját is eredményezi.

Súlyos következményekkel jár az idő előtti rákötés

 

Bár sok utcában már elkészült az gerinccsatorna és a házi bekötővezetékek is, ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy minden feltétel adott a házi hálózat terveztetéséhez és kiépítéséhez. A tervek elkészítésének feltétele, hogy a már megépült utcai gerincvezeték műszaki ellenőrzése is megtörténjen, ekkortól állnak rendelkezésre ugyanis a belső hálózat tervezéséhez szükséges adatok. Ha egy-egy utcában már megtörtént a vezeték szükséges vizsgálata, arról a http://www.fcsm.hu/ugyfelszolgalat/ugyintezes/budapest_teljes_koru_csatornazasa/ oldalon tájékozódhatunk.

 

Fontos tudnunk, hogy a házi rákötés MINDEN LÉPÉSE a tervezéstől a használatbavételig a Fővárosi Csatornázási Művek vonatkozó hozzájárulásához, engedélyéhez kötött. Ennek megfelelően a házi hálózat tervét is előzetesen be kell nyújtanunk ellenőrzésre, és belső csatorna megépítését is az FCSM külön, erre vonatkozó, Szolgáltatói hozzájárulásának birtokában kezdhetjük csak meg.

 

A házi rákötés teljes folyamata, a megkövetelt szigorú feltételek a lakosság érdekét szolgálják. Az idő előtti rákötés, azaz az új csatorna engedély nélküli használata komoly következményekkel jár. Amíg az FCSM nem veszi át üzemeltetésre az adott vízgyűjtőterületet, addig az nem működik, tehát az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el. A bekerülő szennyvíz – a csatorna megteltével – elöntést, sőt közegészségügyi károkat is okozhat. Nem beszélve arról, hogy az idő előtti használat miatt az utcai vezeték nem vizsgálható, így csúszik a csatorna ellenőrzése, ezzel együtt az érintett útszakasz helyreállítására is csak később kerülhet sor. A projekt résztvevői ezért szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek azon ingatlantulajdonosokkal szemben, akik az idő előtti rákötéssel lassítják a beruházás előrehaladását.

 

Érdemes tehát betartanunk a rákötésre vonatkozó előírásokat, hiszen így biztosítható, hogy a tervek szerint néhány hónap múlva mindannyian garantáltan jó minőségű, minden szempontból megfelelő állapotú hálózatot vehessünk majd használatba.

 

Kérdése van? Forduljon a beruházás ügyfélszolgálatához!

 

Ingatlantulajdonosként, közlekedőként számos kérdés, kérés merülhet fel a kivitelezés kapcsán. Forduljon bizalommal a BKISZ Projekt Ügyfélszolgálatához, ahol készségesen segítenek a kérdésekre választ kapni, illetve az esetlegesen felmerülő problémákra megoldást találni. Az ügyfélszolgálat elérhetőségei:

 

  • Ingyenesen hívható zöldszám: 06/80-205-412 (Hétköznapokon 8-18 óra között személyesen, ezen időszakokon kívül pedig automata rögzítő segítségével kezelik a beérkező hívásokat.)
  • E-mail cím: info@epulocsatorna.hu

 

A legfontosabb információk, gyakorlati tudnivalók, hírek a beruházás weboldalán, a www.bpcsatornazas.hu címen is elérhetőek.