Gőzerővel épül a csatorna Óbudán


Közel 20 km új szennyvízvezetéket kap a kerület.

Megkezdődött a szennyvízcsatornázás Óbudán: az eddigi ellátatlan területeken közel 20 kilométernyi korszerű hálózat épül. A fejlesztés több, mint 80 utcára terjed ki, a munka várhatóan 2015 tavaszára fejeződik be. A beruházás a főváros 16 kerületét érintő Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt részeként valósul meg, európai uniós forrásból.

Gőzerővel zajlik a szennyvízcsatornázás Óbuda eddig ellátatlan területein. 2015 tavaszára összesen közel 20 kilométernyi új vezeték épül mintegy 80 utcában. Jelenleg 10-15 utcában zajlik a kivitelezés, 1,5 kilométernyi csatornát már le is fektettek. A fejlesztésre a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében nyílik lehetőség, mely összesen 16 fővárosi kerületet (II., III., IV, X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXII., és XXIII.) érint. A 34 milliárd forintból megvalósuló környezetvédelmi óriásberuházás keretében két év alatt 240 km új csatorna épül, így közel 20 ezer család élete válik komfortosabbá.

 

Állapotfelméréssel és helyszíni egyeztetéssel indul a csatornázás

A csatornázás előkészítéseként már az építést megelőzően fontos lépésekre kerül sor. A munkálatok indulása előtt az érintett szakaszokon a lakók postaládájukba kapják meg a kivitelezés fontos részleteit tartalmazó lakossági tájékoztató szórólapot. Emellett a későbbi esetleges viták elkerülése érdekében az ingatlanok és az utca videókamerás és fényképes állapotfelvételére is sor kerül. A kivitelező illetékes munkatársai ezzel párhuzamosan felkeresik az ingatlantulajdonosokat, hogy a háztartások rákötését biztosító házi bekötőcsatorna telken belüli helyéről egyeztessenek a tulajdonosokkal.

 

Mire figyeljünk a csatornázás idején?

A csatorna építése során az eddig csatornázatlan utcákban a föld alá kerülnek a gerinc- és a házi bekötővezetékek. Ezért a kivitelezés természetes velejárója az útfelbontás, a munkához szükséges forgalomterelések. Az érintett utcákban rövid ideig szakaszonként részleges, vagy teljes lezárásokra kerülhet sor, emellett bizonyos utak esetében a tömegközlekedés rendjében is ideiglenes változásokra lehet majd számítani. A beruházás során kiemelt szempont, hogy a kivitelezés a lakók, illetve a közlekedők számára a lehető legkisebb kényelmetlenséggel járjon. Ha a csatorna elkészült, az érintett utak ideiglenes, majd végleges helyreállítása is megtörténik.

 

Ne kössünk rá a csatornára idő előtt!

Az új szennyvízhálózatra akkor lehet majd rácsatlakozni, amikor a közcsatorna műszaki átadás-átvétele és üzembe helyezése megtörtént. A telken belüli házi hálózat tervezése, engedélyeztetése és kiépítése az ingatlan tulajdonosának feladata lesz majd, és ehhez először a fővárosi csatornahálózatot üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szolgáltatói hozzájárulását kell a tervek benyújtásával megkérni. Legyünk nagyon körültekintőek a telken belüli hálózat terveztetésekor és kiépítésekor: kizárólag a megfelelő jogosultságokkal rendelkező, hozzáértő kivitelezőre bízzunk ezt a munkát. Jóváhagyott tervek és szükséges hozzájárulás nélkül az új csatornára rácsatlakozni nem szabad, mivel az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el, tehát egy idő után akár elöntést, közegészségügyi károkat okozhat, emellett késlelteti a beruházás megvalósulását is.