BEFEJEZŐDÖTT A DUNA ALATTI SZENNYVÍZALAGÚT MEGÉPÍTÉSE - VIDEÓ


Fúrópajzzsal épült szennyvízvezeték Budafok és Csepel között a Duna medre alatt. A metróépítéseknél is használt, csúcstechnológiás eljárás során „alagutat” fúrtak a folyó alatt, melybe sajtolóberendezéssel tolták be az 1,6 méter átmérőjű csővezetéket. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) beruházás részeként megvalósult fejlesztés célja, hogy a XXII. kerület eddig tisztítatlanul a folyóba ömlő szennyvizét elvezessék a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepre. A projekt hatalmas előrelépés a Duna vízminőségének megőrzése szempontjából, hiszen Budafok-Tétény volt az utolsó olyan fővárosi kerület, melynek szennyvizét nem kezelték korszerű tisztítási eljárásokkal.

Tavaly október végén indult és idén február elején fejeződött be a Budafok-Tétény szennyvizét a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbító csatornavezeték Duna alatti átvezetése. A fejlesztés a több mint 34 milliárd forint összköltségvetésű, európai uniós támogatással megvalósuló Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt részeként valósult meg.

A kivitelezés során a metróépítéseknél is használt korszerű műszaki megoldást alkalmaztak: egy közel 1,8 méter átmérőjű fúrópajzzsal „alagutat” fúrtak a talajba 21 méteres mélységben - mintegy 6 méterrel a folyómeder alatt. A pajzs mögött pedig egy speciális sajtoló-berendezéssel folyamatosan vezették a járatba a több mint másfél méter átmérőjű vasbeton csőszelvényeket. Ez az ún. védőcső ad helyet a két darab, egyenként közel 60 cm átmérőjű nyomóvezetéknek, mely a szennyvizet továbbítani fogja.

A Fővárosi Önkormányzat beruházásában, több mint 34 milliárd forint összköltségvetésű, európai uniós támogatással megvalósuló BKISZ projekt tavaly szeptemberben indult. A hatalmas jelentőségű környezetvédelmi fejlesztésnek köszönhetően 2015 év végéig 240 kilométernyi szennyvízcsatorna épül meg Budapest eddig ellátatlan területein, így a csatornázottság 96-ról 99%-ossá bővül. A főváros 16 kerületét és Budaörsöt érintő beruházás eredményeként összesen 42 ezer budapesti lakos élete válik kényelmesebbé.

Közel 620 méter hosszú vezeték épült

A kivitelezés során közel 620 méter hosszú vezetéket építettek a Duna medre alatt. A szakasz a dél-budai főművi rendszer része, melynek célja, hogy a XXII. kerület, illetve a későbbiekben Budaörs szennyvizét is a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre vezesse át. Budafok szennyvize eddig tisztítatlanul ömlött a folyóba, ami jelentős terhelést jelentett az élővíznek. Ez az áldatlan állapot azonban a fejlesztésnek köszönhetően megszűnik, és így immár az összes Budapesten keletkező szennyvíz korszerű eljárásokkal megtisztítva kerül a folyóba.

Séta a Duna alatt

Két vállalkozókedvű forgatócsoport kapva-kapott az alkalmon és a Budafoki oldalon lemerészkedett a már elkészült Duna alatti védőcsőbe:

Az Index videóriportja:

A Budapestvideo.hu Duna alatti kalandja: