Átfúrással épül csatorna a Szentendrei út alatt -Nincs szükség útfelbontásra és forgalomkorlátozásra a kivitelezés ideje alatt-


Különleges átfúrásos technológiával építenek szennyvízcsatornát Óbudán a HÉV vágány és a Szentendrei út alatt. Az eljárás előnye, hogy nincs szükség felszíni munkálatokra és forgalomkorlátozásra a nagyforgalmú közlekedési útvonalakon. A Ringató utca és az Ádámföldi utca kereszteződése és a Római tér között mintegy 100 méter hosszú szennyvíz-gyűjtővezeték épül meg ezzel a módszerrel. A kivitelezés a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése projekt keretében valósul meg, melynek eredményeként a főváros eddig ellátatlan területein összesen 240 kilométernyi új szennyvízcsatorna épül meg.  

Óbudán közel 1600 család szennyvízproblémája oldódik meg a tavaly szeptember óta zajló fővárosi óriásberuházásnak köszönhetően. A fejlesztés keretében bővül a gyűjtőcsatorna-hálózat hálózat is a kerületben, melynek eredményeként a Ringató utca környékének szennyvizét a Pók utcai átemelő érintésével, a Duna alatti nyomóvezetéken keresztül az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telepre vezetik, így a terület szennyvízelvezetése hatékonyabb és gazdaságosabb lesz. 

A gyűjtőcsatorna Szentendrei utat is keresztező szakaszának tervezésekor elsőszámú szempont volt az északi agglomeráció és az Óbuda-békásmegyeri városrész észak-déli közlekedését biztosító útvonalon a forgalom zavartalanságának fenntartása. Éppen ezért esett a választás az átfúrásos, vagy más néven sajtolásos technológiára, melynek keretében nem szükséges a felszínt megbontani, hanem egy sajtoló berendezéssel gyakorlatilag áttolják a csatornavezetéket a HÉV sínek és a Szentendrei út alatt.

Az augusztus végén kezdődött előkészületi munkálatok során a Szentendrei út két oldalán - a Ringató utca és az Ádámföldi utca kereszteződésénél, illetve a Római térnél – kialakítják az ún. indító- és fogadóaknákat. A tervek szerint szeptember közepén induló sajtolás pedig mintegy öt napot fog igénybe venni. A környéken további csatornázási munkálatok is zajlanak, melyek a tervek szerint 2014. október végére fejeződnek be.

A sajtolás ideje alatt csupán az indító- és fogadóaknák környezetében kell forgalmi változásokra számítani:

  • A Ringató utcát és az Ádámföldi utcát zsákutcásítják,
  • A Római térnél található buszmegállót körülbelül 50 méterrel északabbra helyezik,
  • A Római térre bevezető, térburkolattal kirakott utat lezárják, helyette a parkon át ideiglenesen kialakított aszfaltos úton biztosítják a közlekedést.