A XVI. kerületben több utcában már ráköthetünk az új rendszerre


Összesen 16 kilométernyi szennyvízvezeték épül meg a XVI. kerület eddig csatornázatlan részein a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében. Az európai uniós támogatással, a Fővárosi Önkormányzat beruházásában megvalósuló fejlesztés eredményeként közel 700 kerületi háztartás számára válik elérhetővé a korszerű és környezetkímélő szennyvízelvezetés. Több szakaszon már üzembe is helyezték az új csatornát, így számos család már csatlakoztathatja ingatlanát a rendszerre.

Kiváló ütemben halad a tavaly ősszel indult szennyvízcsatornázás a XVI. kerületben: a vezetékek háromnegyede (12 kilométernyi) már a föld alá került, és 2015. első felében teljes egészében be is fejeződik a kivitelezés. A fejlesztés azonban már a közelmúltban fontos mérföldkövéhez ért, hiszen több szakaszon üzembehelyezték az új közcsatornát a kerületben, így az érintett háztartások már csatlakozhatnak az új rendszerre. A rákötés egy szigorúan szabályozott folyamat, melynek lépéseiről az alábbiakban olvashatunk részletes felvilágosítást.

A tervezéstől a csatlakozásig

A házi rákötéshez elsőként egy megfelelő végzettséggel és mérnökkamarai tagsággal rendelkező szakemberrel meg kell terveztetni a telken belüli szennyvízhálózatot. A tervezés megkezdésének feltétele, hogy megépüljön az utcában a közcsatorna és az ingatlanhoz tartozó házi bekötővezeték is, valamint sor kerüljön azok műszaki vizsgálatára és az ún. geodéziai bemérésre. Fontos, hogy a csatorna megépítése és az üzembehelyezés között akár több hónap is eltelhet. Az üzembehelyezésre a végleges burkolat-helyreállítás után kerül sor. Azonban könnyebbség az ingatlantulajdonosoknak, hogy a házi hálózat megterveztetését már a megépítés és műszaki bemérés után megtehetik. Erre már jelenleg is több szakaszokon lehetőség van, ezek pontos listája az FCSM honlapján, a következő linken érhető el:

http://www.fcsm.hu/ugyfelszolgalat/ugyintezes/budapest_teljes_koru_csatornazasa/

A terveket kizárólag tervezői jogosultsággal rendelkező – a tervezői névjegyzékben szereplő (http://mmk.hu/kereses/tagok), vízimérnök tervezési (VZ-T), épületgépész-tervezői (G-T), illetve településrendezési víziközmű tervezési (TV-T) – jogosultsággal rendelkező szakember készítheti el. Az elkészült terveket ellenőrzésre és jóváhagyásra be kell nyújtani a csatornahálózat üzemeltetője, az FCSM részére.

Az FCSM megvizsgálja a házi hálózat kiépítésére beadott terveket. Az építésre vonatkozó engedély, azaz a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁS kiadásának előfeltétele, hogy az ingatlan előtt kiépített gerinccsatornát üzembehelyezzék.

Amint sor került az üzembehelyezésre és a benyújtott dokumentáció minden előírásnak megfelel, akkor állítja ki az FCSM az érintett lakosok részére a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁST, illetve postázza az érintett lakosoknak a közszolgáltatási szerződéstervezetét is. Az utcai szennyvízrendszer üzembehelyezése után, a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁS kézhezvételével építhetjük ki házi hálózatunkat.

Ha a telken belüli munkák elkészültek, akkor a HASZNÁLATBAVÉTELI HOZZÁJÁRULÁS-KÉRELEM kitöltésével lehet megkérni az FCSM hozzájárulását a házi csatorna használatbavételéhez. Ennek feltétele, hogy az érintett ingatlantulajdonos aláírja a KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉST, amelyet a kérelem beadásáig el kell küldenie az FCSM részére.

A rákötés lépései idővonalon szemléltetve:

A további részletek kapcsán érdemes az FCSM ügyfélszolgálati elérhetőségein is érdeklődnünk:

 

Web: http://www.fcsm.hu/ugyfelszolgalat/

Ügyfélszolgálati iroda: 1087 Budapest, Kerepesi út 19. (bejárat az Asztalos S. u. felől)

Call center: 06/1-455-4306

E-mail: ugyfelszolgalat@fcsm.hu

 

Mely utcákban köthetünk rá az új csatornára?

Az érintett háztartások az FCSM szolgáltatói hozzájárulásának birtokában, a következő szakaszokon köthetnek rá az új szennyvízcsatornára:

  • Vágás utca
  • Rozsos utca

Ne használjuk engedély nélkül az új csatornát!

A megépült szennyvízelvezető hálózatra legkorábban akkor lehet csatlakozni, azaz a kiépített házi hálózatunkat akkor lehet használni, ha a megépült csatornaszakaszok üzembe helyezése megtörtént. Ezen időpontig az új rendszer nem üzemel, az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el, tehát egy idő után – a csatorna megteltével – akár elöntést is okozhat. A pangó szennyvíz nemcsak erős szaghatást, de a kórokozók terjedésével akár közegészségügyi károkat idézhet elő. A még nem működő rendszerből a szennyvizet ezért mindenképpen ki kell szippantani, amelynek költsége az érintett ingatlantulajdonosokat terhelheti. Az illegális rákötések emellett a kivitelezést is akadályozzák, hiszen az elkészült csatornaszakaszokból a munkaterületre folyhat a szennyvíz.