240 km új csatorna készült el Budapesten


Végéhez ért Budapest egyik legjelentősebb környezetvédelmi beruházása.

A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt eredményeként 2 év alatt összesen 240 kilométernyi új csatorna épült a főváros eddig ellátatlan területein. Az új szennyvízrendszer átadására ünnepélyes keretek között a mai napon, Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere részvételével került sor a projekt zárórendezvényén. Az összesen 16 budapesti kerületet és Budaörsöt érintő beruházással közel 20 ezer család évtizedes szennyvízproblémája oldódott meg. A projekt összköltsége 34,1 milliárd forint volt, melyhez az Európai Unió és a Magyar Állam együttesen 27,6 milliárd forint támogatást nyújtott.  

 

Sokan nem gondolnák, hogy Budapest ezidáig nem volt teljes körűen csatornázott. A csatornázatlan lakóövezetek – önhibájukon kívül – szennyvizükkel károsították a talajt, a felszíni illetve felszín alatti vizeket és a Dunát is. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt célja volt, hogy a fővárosban az eddig ellátatlan területeken is megoldódjon a szennyvíz elvezetése és annak környezetbarát ártalmatlanítása.

 

A 2013 szeptemberében indult környezetvédelmi óriásberuházás a mai nappal a végéhez ért: a fejlesztés keretében összesen 240 kilométernyi új csatorna készült el két év alatt 16 fővárosi kerületben. A korszerű szennyvízrendszert ünnepélyes keretek között Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere adta át a projekt zárórendezvényén.

 

A beruházás során kiépült új csatornahálózatnak köszönhetően a háztartások szennyvize az elavult emésztők, szikkasztók, derítők helyett a fővárosi szennyvíztisztító telepekre jut, onnan pedig megtisztítva kerül vissza a természetbe. A szennyvíz elvezetése és megfelelő tisztítása így összességében zöldebb, tisztább, élhetőbb lakókörnyezetet teremt minden budapesti család számára. A beruházás eredményeként a közvetlenül érintett háztartások számára végleg megszűntek a szippantással járó kényelmetlenségek és magas költségek is. A fejlesztés fontos előrelépést jelent a főváros fejlődésében, amelyből nemcsak az érintett kerületek, hanem Budapest minden lakója profitálni fog.

 

Hatalmas munka Budapest-szerte: 240 km új csatorna két év alatt

 

A fejlesztés nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy mindössze két év alatt 240 kilométer csatorna került a föld alá, ami elég lenne akár a Balaton körbekerítésére is. A csatorna lefektetéséhez a kivitelezők félmillió köbméternyi földet termeltek ki, majd építettek vissza a talajba. A kivitelezési munkák összesen 1300 utcát érintettek, a szennyvízvezetékek mellett 19 átemelő készült el a beruházás keretében. Az új szennyvízhálózat kiépítésén egyidejűleg akár 600-an is dolgoztak, a munka szakszerű lebonyolításáért 60 mérnök felelt. Az elkészült korszerű szennyvízrendszerrel közel 20 ezer család élete vált komfortosabbá.